Open menu

Туристичка понуда

Мобилност
Средби со граѓани
Улично осветлување

Сите вести

Богојавление Водици

Почитувани сограѓани, Ве покануваме сите православни Христијани, на ден 19.01.2024 година (петок), по повод големиот Христијански празник „БОГОЈАВЛЕНИЕ- ВОДИЦИ“, од исклучителна и голема важност во поголем број, сите заедно да ја продолжиме оваа Света и вековите традиција, и да има дадеме поддршка на сите храбри Христијани кои ќе учествуваат во вадењето на Светиот Крст од осветените води.
На 19.01.2024 година (петок) по повод празникот Богојавление- Водици, ќе се изврши Богојавленски Водосвет и ќе се положи Светиот Крст во осветените води, од Црковните настолетија и свештенството при доле наведените храмови:
1. Св.Архангел Михаил –Виница
-Утринска Литија од 07:00 часот
-Лицитација на икони од 09:30 часот
-Богојавленски Водосвет со полагање на Светиот Крст во осветените води на Градечка река (Бановски мост) од 11:30 часот,
2. Св.Пр.Илија с.Блатец во 09:30 часот,
3. Св.Јоаким Осоговски с.Јакимово во 10:00 часот,
4. Св.Богородица с.Драгобраште во 09:00 часот,
5. Св.Троица с.Трсино во 11:00 часот,
6. Св.Петка с.Истибања во 09:30 часот,
7. Св.Јован Крстител с.Лески во 11:00 часот,
8. Св.Пр.Илија с.Градец во 12:00 часот,
9. Рож.на Пр.Богородица с.Пекљани во 11:00 часот,
10. Св.Вознесение Христово с.Липец во 12:00 часот.
Општина Виница има обезбедено пригодни награди за сите Христијани кои ќе го извадат Светиот Крст од осветените води.

Општина Виница
ул. Бел Камен бр. 13
телефон: 033 361-945, mail: ovinica@t.mk