Туристичка понуда

Мобилност
Средби со граѓани
Улично осветлување

Читај online

Сите вести

ПОСЛЕ СВ.ЛУКА, ВО ИСТИБАЊА ОСВЕТЕН И ХРАМОТ СВ.СТЕФАН

Православните верници од Виница и Истибања од вчера имаат ново духовно седиште, после една деценија во изградба, комплетиран и осветен новиот храм посветен на “Св.првомаченик и архиѓакон Св.Стефан“.

Вчера, на 11.11.2018 година, 24 – та Недела по Педесетница, преп. мч – чка Анастасија Римјанка, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички г. Иларион, во сослужение на свештеници од кочанското и делчевското архиерејско намесништво, во годината кога МПЦ – ОА ја одбележува 1 000 годишнината на Охридската архиепископија, како и Јубилејот - 60 години од возобновувањето на Охридската архиепископија во лицето на МПЦ, ја освети новоизградената црква посветена на „Свети првомаченик и архиѓакон Стефан“ во с. Истибања – виничко, и отслужи Света Архиерејска Литургија.
Патот е во должина од 1794 метри, има четири пропусти од кои еден помал и три поголеми. Вкупната инвестиција на општината е 8 000 000,00 денари, од кои 25% ги инвестиравме од општинскиот Буџет, останатите се обезбедени преку Светска Банка“, рече градоначалникот Ивица Димитров. Овој патен правец отвара нова перспектива во развојот на овие ридско-планински планински рурални подрачја. Природната хармонија и мирот овде нудат повеќе алтернативи, од градење на викенд населби, па до современи услови за развој на пчеларство, сточарство, или друг адаптибилен земјоделски развој, но не е исклучена можноста во иднина да се развива и селскиот туризам.
Општина Виница
ул. Бел Камен бр. 13
телефон: 033 361-945, mail: ovinica@t.mk