Туристичка понуда

Мобилност
Средби со граѓани
Улично осветлување

Читај online

Сите вести

Во прва официјална посета на општина Виница делегација од полскиот град Киелце

Вчера во прва официјална посета на општина Виница престојуваше делегација од градот Киелце предводена од претседавачаот на Советот Томас Богуцки.

Запознавање со стопанските капацитети, културно - археолошките заменитости и туристички потенцијали, како и градење конкретни насоки за продлабочување на соработката помеѓу двата града , беше целта за иницирање на оваа средба.
На приемот кај градоначалникот Емил Дончев делегацијата настапи со конкретни понуди и покани за бизнис соработка во областа на прехранбената, месната индустрија, како и во областа на градежништвото и пласманот на вино. Воодушевени од вкусот и квалитетот на македонското вино, полјаците понудија алтернативи за извоз на нивниот пазар, а се интерисираа и за организирање туристички тури во источниот регион.
При посетата на СОУ “Ванчо Прќе“ паднаа и првите преговори за набавка на опрема за новите простории од машинската работилница во училиштето, а се разменија искуства и околу организирањето на наставата, превозот на учениците и расположивиот буџет на училиштата.
Со приватната компанија Макпрогрес се воспоставија првите контакти и разгледување на алтернативи за пласман на нивните производи на полскиот пазар. Во агендата на полската делегација беа и Домот на културата “Тошо Арсов“ кој веќе договори гостување на староградскиот ансамбл на Фестивал во Киелце, a следуваше и посета на Здравствен дом, каде се информираа за работата на итната помош и службите под државна капа.
Полјаците вчера имаа ретка можност да го проследат и настапот на фолклористите, учесници на 28-от МФФ Истибанско здравоживо.

Општина Виница
ул. Бел Камен бр. 13
телефон: 033 361-945, mail: ovinica@t.mk